BiH od SAD dobija projektile „Javelin“

Nedavna isporuka četiri helikoptera samo je početak kontinuiranog jačanja OSBiH.

Sjedinjene Američke Države i vojska SAD čvrsto stoje uz Oružane snage i državu BiH, kazao je za Avaz generalpukovnik Senad Mašović, komandant Zajedničkog štaba OSBiH, po povratku iz posjete SAD, gdje se susreo sa zvaničnicima Pentagona, guvernerom i partnerima iz Nacionalne garde Merilenda.

Daljnje unapređenje izuzetne saradnje OSBiH i vojske SAD te Nacionalne garde Merilenda bili su i razlozi njegove posjete SAD, posebno u kontekstu pogoršane sigurnosne situacije nakon ruske agresije na Ukrajinu.

General Mašović: BiH dobiva američke 'Javeline'

 

generalpukovnik Senad Mašović, komandant Zajedničkog štaba OSBiH

Anti Tank Missile FGM-148 Javelin Set 3D-modell $79 - .max .ma .fbx .c4d .3ds .obj - Free3D

 

“Imali smo mogućnost da iskažemo naše potrebe kada je u pitanju jačanje kapaciteta i sposobnosti OSBiH. Za nas su vrlo bitne stvari jačanje protuzračne odbrane, unapređenje zračne mobilnosti, jačanje protuoklopnih sposobnosti, ali i provođenje specijalnih vježbi OSBiH i vojske SAD koje će se ubrzo desiti, kako u BiH tako i izvan nje”, kaže Mašović.

Nedavna isporuka četiri helikoptera samo je početak kontinuiranog jačanja OSBiH, a Mašović otkriva da će vrlo brzo našoj vojsci biti isporučena i specifična oprema.

“Neke informacije još ne mogu otkrivati, ali sada mogu reći da je riječ o protuoklopnim sistemima „Javelin“, trenutno najboljima u svijetu, protuzračnim sistemima, odnosno raketama kratkog i srednjeg dometa, te nekim dodatnim specifičnim potrebama. Očekujemo otpočinjanje obuke na tim sredstvima, a nadam se i otpočinjanju procesa isporuke”, ističe Mašović.

Kaže da su OSBiH trenutno u fokusu međunarodne zajednice, imaju mogućnost i već su aplicirale za isporuku određene opreme od NATO-a i EU, ali će svoje kapacitete jačati i kroz bilateralnu saradnju sa SAD, Velikom Britanijom, Turskom i drugim zemljama.

“To nije samo interes BiH, već i širi interes međunarodne zajednice, radi sprečavanja bilo kakvih dodatnih kriza u narednom periodu”, ističe generalpukovnik Mašović.

Mašović tvrdi da mnogo očekuje od Madridskog samita NATO-a, na kojem će BiH i jačanje njenih odbrambenih kapaciteta biti jedna od tema.

“Zaista je ohrabrujuća vrlo jasna posvećenost i zadržavanje politike otvorenih vrata od NATO-a. Vrata za BiH su otvorena. Zakon o odbrani BiH je jasno propisan put prema NATO-u i mi moramo poduzeti sve da nastavimo integracijski put prema NATO-u i EU. To je ključna stvar za sigurnost i bolji život građana”, dodaje Mašović za Avaz.