Biden u Varšavi: Ne bojte se, Rusija neće pobijediti


Američki predsjednik Joe Biden upozorio je Vladimira Putina da ni ne pomišlja na to da kroči na teritorij NATO-a.

Na početku svog obraćanja u Varšavi američki predsjednik citirao je poljskog papu Ivana Pavla II. (Karol Wojtyla) i poručio okupljenom mnoštvu: ‘Ne bojte se!’

Dotaknuo se i Hladnog rata. “Bila je to bitka za slobodu”, rekao je Biden. Trenutni rat u Ukrajini neće brzo završiti, upozorio je i dodao da se ljudi moraju čeličiti za “dugu borbu koja je pred nama.”

“U ovoj bitci moramo biti bistrih očiju. Ova bitka neće biti dobivena u nekoliko dana ili mjeseci. Moramo se pripremiti za dugu borbu koja je pred nama”, poručio je Biden. “Rusija je zadavila demokraciju”, dodao je, a Putinovu tvrdnju da on “denacificira” Ukrajinu nazvao je “opscenom”.

“NATO je obrambeni savez i nikada nije tražio propast Rusije”, poručio je američki predsjednik. Građanima Ukrajine poručio je: “Stojimo uz vas. Točka.”

Također je rekao da su “brzi i kažnjavajući troškovi” jedine stvari zbog kojih će Moskva promijeniti smjer.

Sve demokracije svijeta imaju odgovornost pomoći Ukrajini, rekao je. Rat je “već bio strateški neuspjeh za Rusiju”, dodao je.

Biden je također dodao da Vladimir Putin nije bio baš neki student povijesti, s obzirom na to da je pogrešno izračunao koliko će jaka biti ukrajinska obrana.

Postoji “odljev mozgova koji napušta Rusiju”, rekao je Biden, a “državni mediji su samo propaganda”.

Biden je također rekao da odbija vjerovati da građani Rusije podržavaju rat. “Rat vraća Rusiju u 19. stoljeće”, rekao je, “a Europa mora ‘prekinuti svoju ovisnost o ruskim fosilnim gorivima’.”

“Dopustite mi da ovo kažem, ako me uopće možete čuti – vi, ruski narod, niste naši neprijatelji. Odbijam vjerovati da bez problema prihvaćate smrt nedužne djece i baka i djedova ili da prihvaćate da bolnice, škole, rodilišta, budu granatirani ruskim raketama i bombama”, rekao je Biden, obraćajući se izravno Rusima.

Biden je također rekao da Rusi nikada neće pobijediti u Ukrajini.

Svoj je govor završio ponovnim citiranjem Ivana Pavla II. i potom uputio nikad direktniju poruku Rusiji i Putinu: “Za ime božje, taj čovjek ne smije ostati na vlasti.”

(Vijesti.ba)