BESRAMNO, NEMORALNO: Bariša Čolak postao profesionalni delegat u Parlamentu BiH, prethodno uzeo otpremninu za penziju - BH Vijesti

BESRAMNO, NEMORALNO: Bariša Čolak postao profesionalni delegat u Parlamentu BiH, prethodno uzeo otpremninu za penziju


Čolak postao profesionalni delegat, za primanja koja iznose između 5.000 i 7.000 KM mjesečno. Prethodno je otišao u penziju, za koju je dobio visoku otpremninu (oko 29.100 KM)

Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine verificirala je u srijedu rješenje kojim Bariša Čolak (HDZ BiH), delegat u Domu naroda, postaje profesionalni delegat, odnosno stalno zaposleni, potvrđeno nam je u Parlamentu BiH.

Prethodno je Čolak, kako je ranije objavljeno, u martu dobio otpremninu za odlazak u penziju u iznosu od oko 29.100 KM.

Interesantno je da je prvi predsjedavajući ove Zajedničke komisije za administrativne poslove upravo Bariša Čolak.

Prema rješenju koje je verificirano, Čolak je u statusu stalno zaposlenog od 15. maja. Bez obzira na to što je mjesec kasnije stigla verifikacija, on neće ništa “izgubiti”.

Kako nam je objašnjeno, parlamentarci, bez obzira na to da li su profesionalci ili nisu stalno zaposleni u Parlamentu, imaju ista primanja. Propisi su takvi da Parlament BiH daje razliku plaće i onim “neprofesionalnim” delegatima, odnosno razliku između plaće koju primaju tamo gdje rade i one koju bi primali da su profesionalci.

Prethodno je iz penzije, za koju je dobio za naše prilike visoku otpremninu (oko 29.100 KM), u parlamentarne klupe ponovo “uskočio” zastupnik Jakov Galić (Socijalistička partija). Istih slučajeva bilo je i ranije.

Primanja parlamentaraca iznose između 5.000 i 7.000 KM mjesečno.

Sve je po zakonu. Pitanje je da li je moralno. Faktor