BESNI ŠUMSKI POŽAR U ARGENTINI: Vatrena stihija sve bliža poznatom odmaralištu, uhapšen mladić (27) (VIDEO)

Stotine građana evakuisano je iz svojih kuća u središnjoj argentinskoj pokrajini Kordoba nakon što su se šumski požari raširili usled jakog toplog talasa.

Slike i video snimci s tog područja pokazuju plameni zid koji se kreće prema odmaralištu Vilja Karlos Paz u dolini Punilja u regiji Kordoba. Tamo živi oko 56.000 stanovnika. Ukupno 960 vatrogasaca učestvuje u gašenju šumskih požara s osam protivpožarnih aviona i dva helikoptera, saopštila je pokrajinska vlada juče.

“Pozivam stanovništvo da poštuje uputstva vatrogasaca i vlasti koji rade u pogođenim područjima”, napisao je guverner Kordobe na društvenim mrežama.

“Najvažnije je spasti živote, gde god je potrebna evakuacija, ona će biti sprovedena.”

U utorak je bilo pet aktivnih šumskih požara u regiji, prema argentinskoj Nacionalnoj službi za upravljanje vatrom.

Ulises Ćarate (27) pritvoren je i optužen da je u ponedeljak poslepodne podmetnuo požar u području u blizini grada Vilja Karlos Paz.

Ćarate je navodno rekao policiji da je zapalio logorsku vatru kako bi skuvao kafu i da se vatra otela kontroli. Pokrajinska vlada saopštila je da je poslala kamione s pijaćom vodom, hranom i drugom pomoći u pogođena područja.

“Tražimo da se preduzmu najveće mere prevencije jer su vremenski uslovi nepovoljni”, napisali su na društvenim mrežama vlada Kordobe i ministar sigurnosti.

Kurir.rs/Index