Beogradski profesor ekonomije: Srbija je daleko od toga da bude ekonomski tigar regiona


Beogradski profesor ekonomije, Goran Radosavljević, osporio je tvrdnju predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, da se Srbija ekonomski razvija brže od ostalih država regije. Upravo suprotno Vučićevoj tvrdnji, profesor Radosavljević tvrdi da Srbija zaostaje u ekonomskom razvoju osobito tokom posljednjih desetak godina. Profesor Radosavljević tvrdi da se Srbija razvijala sporije od svih država regije, izuzev od Hrvatske i Albanije.  

“Ako pri tome imamo u vidu da je dohodak u Hrvatskoj gotovo 60 odsto veći nego u Srbiji, dolazimo do zaključka da je ekonomski jedino lošiju dinamiku rasta od Srbije u prethodnih deset godina imala samo Albanija”, istakao je profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju.

Radosavljević je u intervjuu za “Novi magazin” kazao da je prosječan bruto domaći proizvod po glavi stanovnika mjeren paritetom kupovne moći, u Srbiji u periodu 2013- 2020. bio oko 12 odsto niži od prosjeka regiona, dok je njegov rast u istom razdoblju bio jedan od najnižih u regionu.

“Poređenja radi, od 2001. do 2012. prosečan dohodak, kao i njegov rast, bio je na nivou regiona. Dok smo u periodu 2001-2012. držali korak s regionom, od 2013. do 2020. Srbija postepeno zaostaje za zemljama regiona. U prethodnih deset godina bolje ekonomske performanse, tj. brži rast prosječnog dohotka stanovništva, od Srbije su imale Rumunija – gotovo dva puta brži rast – Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora i Makedonija“, naveo je Radosavljević.

Po njegovim riječima, Srbija je od 2012. povećala svoj prosječan dohodak u odnosu na prosjek u Evropskoj uniji (EU) za tri procentna poena, što je poslije Albanije najslabiji rezultat u regionu.

“Rumunija je, na primjer, u istom periodu povećala prosječan dohodak za 18 procentnih poena. Prosječan dohodak u Rumuniji je 2012. bio na 54 odsto prosjeka EU, a u 2020. je porastao na 72 odsto prosjeka EU. Srbija je tek na 43 odsto prosjeka EU dohotka. Dakle, ponovo smo na začelju Evrope i regiona“, kazao je Radosavljević.

Rekao je da je Srbija daleko od toga da bude “ekonomski tigar regiona”, iako vlast na sve načine pokušava da prikaže Srbiju kao zemlju s brzim i visokim rastom i pri tome ne bira sredstva.

“Raspodjela bez smislenih ekonomskih kriterijuma milijardi evra budžetskih para u prethodne dvije godine, veliki rast zaduženja praćen netransparentnim trošenjem tih para, te ogromne subvencije za otvaranje radnih mesta, imaju cilj da se ekonomska situacija prikaže boljom nego što jeste“, naglasio je profesor Goran Radosavljević.

Index.ba