Bećirović na krilima Konakovića i Čengića želi kandidaturu ispred Trojke


Iako je na sjednici Predsjedništva SDP-a BiH u septembru prošle godine potvrđeno da Denis Bećirović nema namjeru biti kandidat ove stranke za Predsjedništvo BiH,  Bećirović je ipak veoma zainteresovan za pomenutu kandidaturu, piše Slobodna Bosna .

Podsjećamo, Bećirović je odluku o tome da ne želi biti kandidat za člana Predsjedništva BiH saopćio u septembru prošle godine, te o tome obavijestio stranačko Predsjedništvo i čelne ljude u stranci. Međutim, prema informacijama SB, Bećirovićevu kandidaturu energično podržava SDP-ov koalicioni partner Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde.

Također, unutar samog SDP-a Bećirović uživa podršku bivšeg generalnog sekretara SDP-a Irfana Čengića, dok potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović se tome oštro protivi i zagovara kandidaturu Nermina Nikšića za člana Predsjedništva BiH, što je nerijetko isticao.

U svjetlu nove kandidature za funkciju člana Predsjedništva BiH nije nezanemariv izborni rezultat koji je Bećirović imao na prethodnim izborima. Aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je tada u utrci za bošnjačkog člana državnog vrha dobio glasove 212.000 birača, a Bećirović oko 191.000, koji je tada samo računao na podršku SDP-a.

Jedan od motiva zbog kojih je Bećirović promijenio odluku jesu i navodno ambicije koje Bećirović ima u pogledu Kogresa SDP-a BiH koji će se održati iduće godine.

Zanimljiva je i činjenica u svjetlu nadolazećih izbora, da od prvih poslijeratnih općih izbora pa sve do danas, nikada predsjednik SDP-a nije bio kandidat za člana Predsjedništva BiH. Redom su to bili ljudi iz vrha stranke poput Alije Behmena, Željka Komšića, Bakira Hadžiomerovića i Denisa Bećirovića, ali nikada lider Socijaldemokratske partije. Da li će se ta praksa potvrditi i ovaj put, ostaje da se vidi.

Index.ba