Bayraktar uveo u integracijsku liniju bespilotni borbeni avion


Proizvodni razvojni model prvog prototipa Bayraktar Kızılelma, bespilotnog borbenog aviona koji je nacionalno i izvorno razvio Baykar, ušao je u integracijsku liniju.

 

Bayraktar Kızılelma će svojim agresivnim manevrima i naprednom umjetnom inteligencijom u budućnosti biti među najjačim elementima sigurnosnih snaga na bojnom polju.

Radovi idejnog dizajna Bayraktar Kızılelma prvi su put podijeljeni javnosti 20. srpnja 2021. kao blagdanski dar na prvi dan Kurban-bajrama.

Na ovaj datum po prvi put je objavljena i sposobnost slijetanja i polijetanja na brodovima s kratkim uzletno-sletnim stazama. Nakon 8 mjeseci, Bayraktar Kızılelma i Özdemir Bayraktar National UAV uključeni su u proizvodnu liniju u objektima smještenim u R&D i proizvodnom kampusu.

Bayraktar Kızılelma, koji će imati mogućnost slijetanja i polijetanja na brodovima s kratkim uzletno-sletnim stazama, poput broda TCG Anadolu, koji je Turska izgradila i trenutno provodi testove krstarenja, tako će igrati važnu ulogu u prekomorskim misijama. S tom će sposobnošću aktivno sudjelovati u zaštiti Plave domovine.

Bayraktar Kızılelma, koji je sposoban voditi zračno-zračnu borbu poput borbenih aviona s ljudskom posadom s agresivnim manevrima, ovom će značajkom promijeniti ravnotežu na bojnom polju.

Avion, čije razvojne studije u potpunosti provode turski inženjeri i tehničari s iskustvom stečenim u Bayraktar TB2 i Bayraktar Akıncı, pružit će učinkovitost protiv zračnih ciljeva domaćim zračno-zračnim streljivom.

Značajka malog radarskog presjeka, koja se smatra jednim od najkritičnijih pitanja u procesima projektiranja ratnih zrakoplova s ​​posadom, također je uzeta u obzir u dizajnu Bayraktara Kızılelme.

Imat će uzletnu masu od 6 tona.

Bayraktar Kızılelma, koji će uspješno obavljati najzahtjevnije misije zahvaljujući niskom radarskom tragu, trebao bi imati uzletnu težinu od 6 tona.

Zrakoplov, koji će koristiti svo streljivo koje su nacionalno razvili turski inženjeri, bit će množitelj velike snage s planiranom nosivošću od 1500 kilograma.

Bayraktar Kızılelma, kojem je cilj ostati u zraku 5 sati s radijusom misije od 500 nm, također će imati visoku situacijsku svijest s AESA radarom koji će biti integriran.

Razvijajući Bayraktar Akıncı, Baykar je uspio učiniti Tursku jednom od rijetkih zemalja sposobnih za razvoj bespilotnih letjelica u ofenzivnoj klasi, a cilj mu je provesti prvi test letenja Bayraktar Kızılelme 2023. godine.

Bespilotna letjelica Bayraktar Akıncı (TİHA) također je ušla u integracijsku liniju 2018. i uspješno je završila svoj prvi let godinu kasnije 6. januara 2019.

Akıncı je ušao u inventar 29. augusta 2021., otprilike 1,5 godina nakon svog prvog leta, i započeo operativnu dužnost. Sličan projektni proces za Bayraktar Kızılelma planira Baykar tim predvođen Selçukom Bayraktarom.

“Cilj koji ide dalje, uvijek se teži”

Baykarov tehnološki vođa Selçuk Bayraktar, izjavio je.

“S Bayraktarom Kızılelmom želimo da naša nacija, koja je stoljećima živjela slobodno, zauzme svoje zasluženo mjesto na nebu i u svemiru razvijajući visoku tehnologiju s vizijom nacionalne tehnologije. Zato je Nacionalni tehnološki pokret od ključnog značaja. Odlučili smo se za ovaj naziv koji dolazi iz prošlosti naše drevne civilizacije jer mislimo da će Crvena jabuka služiti našem narodu i čovječanstvu. Ratni avioni s posadom se više neće razvijati. Od sada pa nadalje najmoćniji elementi bojnog polja bit će sustavi bez posade, te radimo da naša zemlja na tom polju zauzm esvoje mjesto u budućnosti.

Anadolija