BAKALAR UPOZORAVA NA OPSTRUKCIJU HDZ-a: Bevanda ne da novac za izbore


Sve su glasnija i upozorenja da će se svi oni koji se suprotstave održavanju izbora ili ih na bilo koji način bojkotiraju, suočiti sa sankcijama

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Željko Bakalar javno je upozorio da ministar finansija Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH) uporno ignorira zahtjev ovog tijela da se odrede sredstva u budžetu za finansiranje oktobarskih izbora.

U postu na svom Twitter profilu on je istakao da su sličan zahtjev poslali šef Delegacije EU u BiH  Johann Sattler, šefica Misije OSCE u BiH Katheleen Kavalec, tadašnji ambasador SAD u BiH Eric Nelson, te visoki predstavnik Christian Schmidt.

“Ministarstvo ignorira zahtjev.

Uskoro će se o tome izjašnjavati Vijeće ministara BiH”, napisao je on.

Zahtjev međunarodnih zvaničnika kojim od Bevadne traže određivanje budžetskih sredstava za izbore, planirane za 2. oktobar ove godine, poslat je 22. januara.

Bevanda nije odgovori.

Zapadni zvaničnici jedinstveni su u zahtjevu da se opći izbori u oktobru moraju održati.

Sve su glasnija i upozorenja da će se svi oni koji se suprotstave održavanju izbora ili ih na bilo koji način bojkotiraju, suočiti sa sankcijama.

Zanimljivo je da je komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi danas, tokom rasprave o stanju u BiH u Evropskom parlamentu direktno prozivao Bevandu.

“Pošteni, slobodni i inkluzivni izbori moraju se održati u oktobru.

Ministar finansija (BiH) treba odmah staviti na raspolaganje CIK-u zahtijevana budžetska sredstva, kako bi se izbori mogli organizirati”, poručio je on.