AZERI GRANATIRALI POLOŽAJE ARMENA KOD SJUNIKA: Otvorena žestoka vatra blizu Crnog jezera, Rusi žure da spriječe krvoproliće


Nastavljaju se prepucavanja između Bakua i Jerevana

Ministarstvo odbrane Armenije saopćilo je da su u subotu granatirani armenski položaji na južnom dijelu granice sa Azerbejdžanom u Sjunikskoj oblasti zemlje.

“Dana 7. avgusta, od 11.40 do 12 po lokalnom vremenu (9.40-10 po srednjoevropskom), jedinice Oružanih snaga Azerbejdžana ponovo su izvršile provokaciju, otvorivši vatru iz streljačkog naoružanja različitog kalibra na armenske položaje koji se nalaze na sektoru Sjunik armensko-azerbejdžanske granice, konkretno u blizini Crnog jezera”, navodi se u saopćenju.

Na armensko-azerbejdžanskoj granici 28. jula nastavljena je razmjena vatre. Baku je saopćio da je Armenija prekršila sporazum o prekidu vatre. Sa svoje strane, Jerevan je objavio vijest o troje poginulih i pet ranjenih armenskih vojnika tokom pucnjave na granici sa Azerbejdžanom u oblasti Gegarkunik.

Kasnije su strane potvrdile sporazum o prekidu vatre na granici. Kako je saopćilo armensko Ministarstvo odbrane, sporazum je postignut uz posredovanje ruskih mirovnjaka.