Avdo Huseinović: Nećemo pristati na ultimatume i prijetnje Mauzerovih ‘Pantera’


Za utorak, 10. augusta ove godine, u Centru za kulturu u Janji najavljeno je premijerno prikazivanje filma pod nazivom “Ubijeni prirodnom smrću” autora Avde Huseinovića, publiciste, istraživača, autora brojnih dokumentarnih filmova, a u produkciji “PodrinjeMedia”.

Jučer su se saopćenjem za javnost oglasili veterani zloglasnih “Pantera”, jedinice kojom je komandovao ubijeni Ljubiša Savić Mauzer, tražeći od “nadležnih organa” zabranu premijere filma.

“Pomenuti dokumentarni film ima monstruozno ime, a u samom filmu su monstruozne konstrukcije koje su usmjerene protiv boraca Vojske Republike Srpske u Semberiji i protiv samog Srpskog naroda na ovim prostorima. U filmu se pominje na desetine pa i na stotine ubijenih Bošnjaka sa područja Janje i Bijeljine, pa pitamo producente gdje su grobovi tih navodno ubijenih Bošnjaka, zašto nisu slikali grobove kad su pravili film?”, navodi se u saopćenju jedinice koja je sarađivala i sa jedinicom ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arakana.

U razgovoru za Saff Avdo Huseinović je poručio da neće pristati na ultimatume i zabrane i da će premijera filma biti održana.

“Mi ćemo premijeru održati, nećemo pristati na ultimatume i zabrane, neće nas pokolebati nikakve prijetnje. Mi nećemo odustati jer je ovo priča o području odakle je 1. aprila 1992. godine sve krenulo, gdje su stotine Bošnjaka, jedan dio Albanaca i Roma ubijeni a da ratnih dejstava uopće nije bilo. Ovo je priča o jednom velikom nekažnjivom zločinu. Batković je bio prvi otvoreni i zadnji zatvoreni logor”.

Avdo se nada da će i ovim filmom skrenuti pažnju na to da jedan veliki broj ratnih zločinaca danas slobodno hoda.

“Užasno je to da za većinu ubijenih u Bijeljini i Janji lokalne vlasti u potvrdi o smrti navode da su umrli prirodnom smrću, između ostalog i za žrtve Arkanove “Srpske dobrovoljačke garde” koje se vide na slikama čuvenog fotoreportera Rona Haviva i koje su još u prvoj polovini aprila 1992. objavljene na naslovnicama poznatih svjetskih listova”, poručuje na kraju Huseinović.


SAFF