“Avaz” teško primio kažnjavanje tužiteljice Gordane Tadić; napisali da je “PREMJEŠTENA”, a ne “RAZRIJEŠENA””!?


Radončićev medij posljednji je izvijestio o smjeni Tadićke.

Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine je odlukom Disciplinske komisije Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH smijenjena sa dosadašnje funkcije.

Višemjesečno lobiranje i medijsko navijanje “Dnevnog avaza” da se kompromitirana tužiteljica Tadić predstavi kao oličenje pravde, neovisnosti, profesionalizma, nisu polučili nikakav rezultat, niti su utjecali na članove Disciplinske komisije da donesu drugačiju, oslobađajuću presudu.

Zbog čega se glasilo Fahrudina Radončiča tako snažno i nepokolebljivo svrstalo uz jednu problematičnu tužiteljicu, profesionalno nedoraslu, rodbinski povezanu sa vrhom Hrvatske demokratske zajednice, može se samo spekulirati.

Njena višegodišnja praksa da najzahtjevnije i najosjetljivije predmete bez zakonski predviđene procedure dodjeljuje šačici sebi lojalnih tužitelj(ic)a, dugo je bila predmet kritike stručne javnosti, domaće i strane, i rezultirala je potpunim gubitkom povjerenja najšire javnosti u rad ove izuzetno značajne pravosudne institucije.

Ni nakon što je Disciplinska komisija napokon sankcionirala Gordanu Tadić i udaljila je sa mjesta koju je nazasluženo obnašala godinama, “Dnevni avaz” se ne miri sa tom činjenicom.

Radončićev medij posljednji je izvijestio o smjeni Tadićke, pažljivo vodeći računa o tome da njihovi čitaoci ne saznaju da su sve vrijeme podržavali i favorizirali osobu koja je zloupotrebljavala svoju funkciju.

Dok su svi mediji javili da je Gordana Tadić smijenjena, “Dnevni avaz” je objavio naslov da je “nepravosnažnom odlukom” “Gordana Tadić premještena s pozicije glavne tužiteljice Tužilaštva BiH”.

Teško da bi se ovakvog lažljivog eufemizma dosjetili i mediji pod kontrolom HDZ-a i njegovog dopredsjednika Mije Krešića, prvog rođaka Gordana Tadić!

(S. B.)