(Audio) Odbjegli Mirza Gačanin za Istragu: Tito je naručio moje ubistvo, Čampara radi za njega - BH Vijesti

(Audio) Odbjegli Mirza Gačanin za Istragu: Tito je naručio moje ubistvo, Čampara radi za njega


Tužilaštvo BiH je, preko Suda BiH, za Mirzom Gačaninom rasposalo crvenu potjernicu zbog sumnje da je krijumčario oružje i kokain u Hrvatskoj, Sloveniji i Nizozemskoj. “Sve i da je tačno, šta Čampara ima s tim. Samo žele da me prebace u Sarajevo. Dino je platio moje ubistvo”, kaže Mirza Gačanin u razgovoru za Istraga.ba

On je lice sa crvene potjernice. Za njim traga Interpol. U Nizozemskoj su ga hapsili zbog pranja novca i on bi, formalno, trebao biti u kućnom pritvoru. Tužilaštvo BiH za njim traga zbog trgovine kokainom. Prije tri godine prijetio je autoru ovog teksta. Sada se javio iz svog skrovišta, sa nepoznate adrese. Ime mu je Mirza Gačanin i on je stric Edina Gačanina Tita, vođe moćnog narko kartela Tito i Dino.

Otkako je za njim raspisana potjernica, razgovarali smo tri puta. Pristao je na snimanje svih razgovora. No, u ovom tekstu objavljujemo samo njegovu zvučnu poruku koju nam je poslao 11. aprila.

Nekoliko sati prije iz Tužilaštva BiH su saopćili da je “tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju uputio je prema pravosudnim institucijama Kraljevine Holandije zahtjev za izručenje pravosuđu Bosne i Hercegovine osumnjičenog M.G., koji se duže vrijeme nalazi u Holandiji”.

Inicijali M.G. znače – Mirza Gačanin. A “tužilac Posebnog odjela” se zove Dubravko Čampara. On je krajem marta zatražio raspisivanje Interpolove potjernice za Mirzom Gačaninom zbog sumnje da je učestvovao u krijumčarenju pištolja i kokaina iz  Slovenije, Hrvatske i Nizozemske. Čampara je ove informacije prikupio iz aplikacija Sky, tokom istrage protiv kriminalne grupe Dušana Lovrenovića, iz Gradiške. On je, naime, osumnjičen da je u maju 2021. godine organizirao krijumčarenje dvanaest pištolja iz Slovenije u Nizozemsku. Osim toga, Gačanin je, preko Lovrenovića, uspio iz Brede prebaciti kilogram kokaina na područje Splita.

 

“Sve i da je tako, šta Bosna i Hercegovina ima s tim?”, pita se Mirza Gačanin.

Za njega sve ovo ima drugu pozadinu. Već dugo je, kaže, u sukobu sa Edinom Gačaninom, sinom svoga pokojnog brata Miralema.

“Nazvao sam ga prije nekoliko godina preko kriptovanog telefona i pitao zašto je platio moje ubistvo. On je samo rekao – ja sam boss”, tvrdi Mirza Gačanin

Edin Gačanin je šef narko kartela Tito i Dino. Istražuju ga brojne svjetke policijske agencije. Mafijašku karijeru Edin Gačanin je počeo u nizozemskom gradu Breda. Organizirao je velike isporuke kokaina iz Perua u Evropu. Onda je preselio u Dubai, odakle sa mafijaškim organizacijama Camorra i Kinahan kontroliše evropsko tržište kokaina. Mirza Gačanin je ostao da živi u Nizozemskoj. U maju 2020. godine je uhapšen zbog optužbi za pranje novca u Bredi. Pušten je na slobodu godinu kasnije. Određen mu je kućni pritvor. No, onda je raspakovana aplikacija Sky i pronađeni su podaci o njemu i njegovim poslovima. Iako je, prema podacima iz Sky, Mirza Gačanin vodio poslove u zemljama EU, državni tužilac Dubravko Čampara se proglasio nadležim za vođenje istrage.

“On (Čampara) hoće namjerno mene dolje da me ubiju u zatvoru, pošto će Dino platiti 200 hiljada. Pošto je platio 500 može i 200 ili 100. Za sto hiljada eura će me čuvari objesiti i reći objesio se sam. Nismo ludi. Čampara radi za Dinu”, tvrdi Mirza Gačanin.

Početkom februara Mirza Gačanin je, putem svoje bivše braniteljice Lejle Čović, ponudio tužiocu Čampari nagodbu. Priznao bi krivicu u zamjenu za godinu dana zatvora. Evo Čamparinog odgovora.

 

Dopis tužioca Dubravka Čampare

 

“U odnosu na navedeni prijedlog Tužilaštvo BiH je saglasno da zaključi sporazum sa osumnjičenim Gačanin Mirzom na način koji je to predložila odbrana. Međutim, u konkretnom slučaju ne postoje zakonski uvjeti za zaključivanje sporazuma s obzirom da Tužilaštvo BiH u ovom predmetu još uvijek nije okončalo istragu”, napisao je tužilac Čampara.

I dok je vodio pregovore sa odbranom Mirze Gačanina, tužilac Čampara je Sudu biH poslao zahtjev za raspisivanje međunarodne potjernice za njim. Potjernica je raspisana u drugoj polovini marta. Tužilaštvo BiH o tome nije obavještavalo javnost. No, kada je Mirza Gačanin stupio u kontakt sa Istragom, i kada su tu informaciju dobili pojedini pripadnici Federalne uprave policije, Tužilaštvo BiH je naprasno izdalo saopćenje o “događaju” starom nekoliko sedmica. Mirza Gačanin tvrdi da je sve ovo povezano.

“Opće je poznato da je (Aljoša) Čampara uzeo pare od Dine (Edina Gačanina) preko Meme (Gordana Memije) za ona odijela. Onu opremu policijsku, specijalnu. Svi Dinini pratioci su iz reda Čampare. Sve ih trenirao Branimir Crnogorac koji je Čamparin savjetnik. I Čampara sada je uhapsio Aleksandra Nikolića i na osnovu njega sad gura meni nešto”, objašnjava Mirza Gačanin.

Dokazi koje smo prikupljali proteklih godina potvrđuju Gačaninove navode. Nekoliko puta smo objavljivali izvještaj FUP-a, prema kojem je Aljša Čampara, brat tužioca Dubravka Čampare, zadužio jedan komplet uniforme koje je pripadnicima Specijalne jedinice FUP-a, preko Federalnog ministarstva unutrašnih poslova donirao Edin Gačanin Tito.

 

Dalje, fotografije Edina Gačanina Tita iz Dubaija dokazuju da su bivši pripadnici FUP-a, koji su zaposleni u mandatu Aljoše Čampare, sada angažovani kao pratioci vođe ovog narko kartela.

 

Edin Gačanin Tito (bijela majica – plave rukavice) sa ličnom pratnjom

 

Na fotografiji su, s lijeva na desno, Ibrahim Miladin (bivši pripadnik FUP-a), Edin Gačanin Tito, Jason Woodham (trener), Dženis Kadrić (bivši pripadnik FUP-a) i Harun Sadiković (džudista porijeklom iz Bihaća).

Ibrahima Miladina i Haruna Sadikovića trenirao je Branislav Crnogorac, savjetnik federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare.

 

Harun Sadiković i Branislav Crnogorac

 

Dalje, prema informacijama Istrage, savjetnica Aljoše Čampare Mirela Bubalo nekoliko je puta, tokom posljednja tri mjeseca, boravila u restoranu u Istočnom Sarajevu čiji je vlasnik Aco Makedonac. No, o tome ćemo uskoro.

Istraga.ba