Anesteziolozi u Opću bolnicu mogu biti primljeni bez konkursa, za mlade doktore "postoje procedure" - BH Vijesti

Anesteziolozi u Opću bolnicu mogu biti primljeni bez konkursa, za mlade doktore “postoje procedure”

Program bi, prema Zahiragićevim riječima, pomogao i doprinio mladim doktorima da steknu uvjete za specijalizaciju.

– Ovo je najmanje što mi kao Skupština možemo uraditi. Od svih silnih programa i projekata ovaj program treba da bude prioritet. Vidjeli smo u pandemiji koliko može biti opasan nedostatak medicinskog kadra. Pričamo o ljudima koji su pola svoje mladosti dali na studiranje veoma teškog fakulteta i koji žele da ostanu ovdje. Ne znam da li su svjesni za šta nisu glasali ili je ovo stvar politike, ali u svakom slučaju neka im je na savjest ukoliko je imaju – rekao je Zahiragić.

Zastupnici iz Kluba Naroda i pravde, Naše stranke i SDP-a ostali su suzdržani po ovom pitanju, čime su i oborili ovu inicijativu, dok su za usvajanje glasali zastupnici iz SDA, SBB-a i DF-a.

Zastupnica Naše stranke Vildana Bešlija obaranje ove inicijative pravdala je nedostatkom sredstava, te je naglasila da mlade doktore ne bi bilo odgovorno primiti bezuvjetno.

– Ovdje nisu ugroženi samo doktori, generalno uvjeti života su katastrofalni i problematični. Mi, naravno, nismo protiv toga da se oni zasposle, ali treba pronaći način da se to realizuje i to ne pod svaku cijenu. Kada se raspisuje konkurs u zdravstvenim institucijama, on ne može biti ciljan isključivo na mlade doktore. Postoje procedure i ne bi bilo odgovorno bezuvjetno primiti te ljude – kazala nam je Bešlija.

Elvis Vreto (NiP) obaranje ove inicijative pravda činjenicom da je već raspisan konkurs u Domovima zdravlja u KS za 30 uposlenika. Međutim, kako je upozorila zastupnica Vildana Bešlija, konkursi u zdravstvenim institucijama ne mogu biti ciljani isključivo na određenu grupu ljudi, u ovom slučaju na mlade doktore koji su bili angažirani za vrijeme trećeg vala koronavirusa.

Javni konkurs kojim Vreto pravda obaranje ove inicijative ne odnosi se samo na doktore, već i na medicinske sestre, higijeničare itd.

Podsjećamo, sredinom maja kada je 13 anesteziologa napustilo Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Vlada KS im je osigurala prelazak u Opću bolnicu bez raspisivanja konkursa, međutim zastupnici aktuelne većine u Skupštini KS nisu tada problematizirali niti upozaravali na pravne procedure i finansijska sredstva kao što je to sada slučaj. Inicijativa koju je oborila vladajuća većina i ne iziskuje da se mladi doktori u zdravstvene ustanove u KS prime bez konkursa, već da Vlada KS pronađe adekvatna programska i sistemska rješenja kako bi mladi doktori stekli uvjete za specijalizaciju, te kako bi se spriječio odlazak mladog medicinskog kadra.