ANALIZA: Licemjer Vučić u ulozi „dobrog milicajaca“, s figom u džepu, nudi Bošnjacima bratstvo i jedinstvo


Vučić je očito pristalica nametnutnih odluka isključivo onda kada ih on nameće, no ovaj put njegov „pomirljiv“ ton očito je i ispravna procjena jer se svaki njegov korak budno prati u Međunarodnoj zajednici (izuzev Rusije i Kine). Nedavno mu je i poručeno iz institucija EU da Srbija nema šanse pristupiti ovoj zajednici evropskih država ako negira genocid.

Piše: Redakcija “Novi glas”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je jučer prilikom gostovanja na Pink televiziji komentirao potez visokog predstavnika u Bosni i Hercegovina Valentina Inzka koji je nametanjem dopuna i izmjena zakona zabranio negiranje genocida u Srebrenici. Pritom je ponovo odigrao svoju ulogu „dobrog milicajca“ i mazajući oči javnosti licemjerno poslao pomirujuće poruke prema bošnjačkom narodu.

Za mnoge je bila „neočekivana“ jučerašnja poruka Aleksndra Vučića te je dio medija u Sarajevu prenio da je Vučić „spustio loptu“ i da mu je narativ drugačiji od Milorada Dodika koji prijeti osamostaljenjem Rs-a.

“Još nisam dobio analizu svih naših pravnih eksperata o tim izmjenama zakona, ali ono što je važno jeste da mi u svakom trenutku ukazujemo pietet prema srebreničkim žrtvama. Svi smo mi pravili stvari kojim ne moramo uvijek da se ponosimo. Mislim da je budućnost u odnosima između Srba i Bošnjaka od ključnog značaja. Zbog toga ćemo morati da razgovaramo, da se poštujemo, a ne da gledamo kako da jedni drugima zabadamo nož u leđa. Ja znam da je jako teško razgovarati sa Bošnjacima kad god pomenete Srebrenicu kao što je i sa nama teško kada je riječ o nekim drugim pitanjima, ali mi moramo da otvorimo taj dijalog. Mi sa Bošnjacima dijelimo prostor i u Bosni i Hercegovini i u Srbiji. Mi zato moramo da gradimo najbolje moguće odnose”, rekao je Vučić i pritom dodao da nije pristalica “nametnutih i oktroisanih odluka jer one nisu donosile nikada ništa dobro, nego samo podjele, ali da ipak mir mora biti sačuvan i da se mora gledati u budućnost“.

Vučić je očito pristalica nametnutnih odluka isključivo onda kada ih on nameće, no ovaj put njegov „pomirljiv“ ton očito je i ispravna procjena jer se svaki njegov korak budno prati u Međunarodnoj zajednici (izuzev Rusije i Kine). Nedavno mu je i poručeno iz institucija EU da Srbija nema šanse pristupiti ovoj zajednici evropskih država ako negira genocid.

Ovo nije prvi put da Vučić djeluje na ovakakv način – pritisnut uz zid glumi mirotvorca, a istodobno u javnost pušta svojeg dobermana Aleksandra Vulina koji je na dan Inzkove odluke o zabrani negiranja genocida u BiH najavio potpisivanje peticije „milion Srba“. Peticija se počela potisivati jučer u Rs-u i njome Dodikova politika pokušava obesmisliti Inzkovu odluku jer računaju da niko ne može uhapsiti milion ljudi.

Nebrojeno puta do sada Aleksandar Vučić je slao miroljubive poruke Bošnjacima i pružao ruku dok je u drugoj, sakrivenoj, „držao figu“. Nebrojeno puta do sada je poručivao Bošnjacima da su „braća“ sa Srbima dok je uz njega stajao Milorad Dodik koji je odmah potom na govornici izgovarao da je „Bosna i Hercegovina nemoguća država“ te direktno zagovarao ujedinjenje „srpskog sveta“. Nebrojeno puta do sada Vučić je glumio regionalnog mirotvorca, a već sutradan bi na naslovnici medija pod njegovom kontrolom izlazili nevjerojatni naslovi o „100 hiljada mudžahedina spremnih da kolju Srbe“.

Bez ikakve sumnje Vučićeve poruke o „bratstvu i jedinstvu“ treba dočekati isto onako kako su i poslane – s figom u džepu. Štaviše, ako bi Bošnjaci prihvatili da se sa Vučićem igraju njegove najdraže igre „dobrog i lošeg milicajca“, s obzirom na ratobornu srpsku retoriku, trebali bi izabrati ulogu „lošeg policajaca“.  Noviglas.hr