Analiza CNN-a: Kreće nova, još krvavija faza rata


Nešto više od mjesec dana nakon što su prvi balistički projektili pali na međunarodnu zračnu luku u Kijevu, ruska kampanja je poremećena tvrdoglavim ukrajinskim otporom, a u posljednjih nekoliko dana i agilnim ukrajinskim protunapadima na nekoliko fronti, piše u svojoj analizi CNN.

 

U nastavku prenosimo ostatak analize.

Ruske snage zadržale su značajnu brojčanu nadmoć. Njihove oklopne skupine borile su se protiv protutenkovskog oružja i bespilotnih letjelica turske proizvodnje. Ukrajinska protuzračna obrana sada je ojačana tisućama američkih projektila Stinger.

Loša logistička potpora, upitna taktika i sve veći dokazi lošeg morala među taktičkim skupinama ruskog bataljuna omogućili su ukrajinskoj vojsci da zadrži rusko napredovanje u nekoliko regija – i počne se boriti protiv neprijatelja.

CNN-ova analiza satelitskih snimaka, sadržaja na društvenim mrežama i službenih izjava obje strane sugerira da bi sukob sada mogao prijeći u novu fazu: rat iscrpljivanja u kojem Rusi mogu izgubiti više nego što će dobiti i patiti od još većih problema s opskrbom.

Ukrajina ide u napad

Postoje indicije da ruska vojska to pokušava kompenzirati većom uporabom raketnih snaga i neizravnom vatrom iz topništva i višestrukih raketnih sustava. Sjeverno i zapadno od Kijeva, na primjer, čini se da se Rusi ukopavaju, a ne pokušavaju napredovati, granatirajući područja poput Irpina i Makariva, gdje su ukrajinske trupe uspostavile slabu kontrolu.

U posljednja dva tjedna došlo je do porasta ruskih raketnih napada, od Lavova na zapadu do Žitomira u središnjoj Ukrajini i Mikolajiva na jugu, a glavni ciljevi su odlagališta goriva, vojna skladišta i zračne luke.

Ukrajinci su uglavnom bili oprezni kada su krenuli u ofenzivu, ali u petak je savjetnik za nacionalnu sigurnost Oleksij Danilov rekao: “Idemo u protunapad u nekim područjima, a oni napadi koje smo već pokrenuli su bili iznimno uspješni.”

Borbe koje se sada vode su ograničene i fokusirane, ali uključuju fronte na jugu, u središnjoj Ukrajini i na sjeveroistoku.
Institut za proučavanje rata u svojoj posljednjoj ocjeni opisuje ih kao “razborite i učinkovite”. “Omogućuju ukrajinskim snagama da povrate mala područja taktički ili operativno značajnog terena bez pretjeranog širenja.”

Moskva tvrdi da ima drugačiju strategiju

Kako njihova kopnena kampanja posustaje, ruski dužnosnici su ustvrdili da okruživanje ukrajinskih gradova zapravo služi skrivenom cilju: prikovati ukrajinske snage i spriječiti ih da se usredotoče na separatističke regije Donbasa.

General-pukovnik Sergej Rudskoj, prvi zamjenik načelnika ruskog glavnog stožera, izjavio je u petak da opsada ukrajinskih gradova i oštećenje vojne infrastrukture “omogućuju ne samo da vežu njihove snage već i da ih spriječe da ojačaju u Donbasu”.

Najavljujući specijalnu vojnu operaciju 24. veljače, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je ona usmjerena na osiguranje istočnih regija Donjecka i Luganska od navodnog ukrajinskog napada.

Čini se da se Rudskoj na to osvrnuo kad je rekao: “Općenito, glavni zadaci prve faze operacije su dovršeni. Ruska namjera nikada nije bila jurišati na ukrajinske gradove, iako ta mogućnost nije isključena. Naše snage i sredstva bit će koncentrirani na glavni cilj – potpuno oslobođenje Donbasa”, rekao je.

Ali Rudskoj se također osvrnuo na ambiciozniji Putinov cilj, takozvanu “demilitarizaciju i denacifikaciju” Ukrajine.

Rusi napreduju na rubu Donbasa

Dostupni dokazi upućuju na to da ruske snage napreduju na rubu Donbasa. No, značajna komponenta tih snaga bila je i sama iscrpljena u teškoj opsadi Mariupolja. Tamošnji gubici utjecat će na njihovu sposobnost projiciranja sile drugdje na jugoistoku, piše CNN.

Institut za proučavanje rata kaže da bi komentari Rudskoja “mogli ukazivati ​​na to da je Rusija smanjila svoje ciljeve i da bi sada bila zadovoljna kontroliranjem cijele Donjecke i Luganske oblasti”.

“Odsutnost značajnih ruskih ofenzivnih operacija u većem dijelu Ukrajine vjerojatno odražava nesposobnost ruske vojske da stvori dovoljnu borbenu moć za napad, a ne bilo kakvu odluku u Moskvi da promijeni ratne ciljeve Rusije ili da se koncentrira na istok”, piše Institut za rat.

Ni zapovjedništvo ukrajinskih snaga ne čini se uvjerenim u izjave ruskih generala te napominje da se ruske jedinice reorganiziraju kako bi nadoknadile borbene gubitke. Sve to ukazuje na početak druge, možda još krvavije faze sukoba, u kojoj će Rusija pokušati oživjeti posrnulu kampanju na terenu dok udvostručuje upotrebu krstarećih i balističkih projektila.

(Index)