Anadolijski orao: U Tursku stižu katarski Dassault Rafale, pakistanski JF-17 borbeni avioni


Zračna vojna vježba pod nazivom “Anadolijski orao” će uskoro biti održana u turskom gradu Konji. Uključivat će ratna zrakoplovstva Katara, Pakistana, uključujući možda i Azerbejdžan i Oman, koji će simulirati zajedničke misije interoperabilnosti u saradnji sa pilotima turskog ratnog zrakoplovstva


Kao i zadnjih godina u Turskoj, u gradu Konji, održat će se multinacionalna vojna vježba pod nazivom “Anadolijski orao”, u kojoj sudjeluju ratna zrakoplovstva prijateljskih država. Objavljene su informacije kako će ove godine u vojnoj vježbi sudjelovati katarsko ratno zrakoplovstvo, sa svojim najnaprednijim borbenim avionima Dassault Rafale.

Pored svojih F-16, Pakistan će u Tursku dopremiti svoje borbene avione JF-17, zajednički proizvedene u saradnji sa Kinom. Međutim, najznačajnije u cijeloj priči je dolazak katarskih borbenih aviona Rafale. Turska i njeni saveznici ovim šalju snažne poruke Grčkoj, ali i Indiji, koji su također korisnici navedenih francuskih borbenih zrakoplova.

Katarski piloti sa Rafale avionima i piloti turskog ratnog zrakoplovstva imat će iskustvo iz prve ruke u pogledu sagledavanja mogućnosti francuskih zrakoplova, kroz izvođenje zajedničkih vježbi. Ističe se da, kao i prethodnih godina, piloti turskog ratnog zrakoplovstva će možda letjeti u Rafalima, tačnije dvosjed varijantama, što će im omogućiti da detaljnije upoznaju navedeni avion, njegove prednosti kao i nedostatke.

Pakistanski JF-17

Pakistansko ratno zrakoplovstvo, koje je jedno od najvažnijih zračnih savezničkih snaga u regiji, poznato je po visokim standardima obuke. Ove godine će Pakistan, u turski grad Konju, pored svojih F-16 dopremiti i domaći borbeni avion JF-17, koji je razvijen u saradnji sa Kinom.

 Pakistanski višenamjenski borbeni avion JF-17 (Foto: Shimin Gu/Wikimedia)

Borbeni avion JF-17, visokih performansi, danas čine glavnu snagu pakistanskog ratnog zrakoplovstva. Zajednička zračna vježba omogućit će svim zemljama učesnicama da podignu i poboljšaju standarde i sposobnosti svojih zračnih snaga. S tim u vezi, tursko ratno zrakoplovstvo ima jedan od vodećih svjetskih centara za obuku u gradu Konji.

Koliko god da je ova vježba značajna za Tursku, istovremeno je značajna i za Pakistan, čije će ratno zrakoplovstvo imati priliku da se susretne sa borbenim avionima Rafale ali i MIG-29, koje posjeduje Indija, ukoliko se Azerbejdžan pridruži vojnoj vježbi.

Istovremeno, radi se o vojnoj vježbi koja će poboljšati interoperabilnost između Pakistana, Turske i Katara da u budućnosti eventualno, izvode zajedničke vojne operacije širom regije.

Vojne vježbe Grčke sa Saudijskom Arabijom, UAE i Izraelom

Turski avioni "F-16" narušili vazdušni prostor Grčke | Srpskacafe

Turski F-16

Borbeni avioni Saudijskog ratnog zrakoplovstva razmješteni su u Grčku, u martu ove godine, uoči učešća u vojnoj vježbi pod nazivom “Oko sokola 1”, koja se održala sredinom marta mjeseca. Saudijski borbeni avioni F-15C sletjeli su sa zrakoplovnom, tehničkom i pomoćnom posadom u vojnu bazu na otoku Kreti.

Cilj vježbe je bio usavršavanje i razvijanje vještina vazduhoplovnih i tehničkih posada i podizanje borbene spremnosti saudijskih zračnih snaga. Saudijska Arabija, tačnije njen prijestolonasljednik, nastojali su poslati prijeteću poruku Turskoj zbog uplitanja u pitanja unutar Zaljeva, posebnog kada je riječ o blokadi Katara, kao i zbog turske ekspanzije u Africi.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izrazio je tada svoje “žaljenje” zbog zajedničkih grčko-saudijskih vojnih vježbi.

“Žao mi je što Saudijska Arabija izvodi zajedničke vojne vježbe s Grčkom”, izjavio je tada Erdogan. Pored Saudijske Arabije, Grčka je također održala vojne vježbe sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Francuskom, Izraelom i grčkim dijelom Kipra.

Shvativši da se ne može osloniti na NATO saveznike, udruživanje šireg bloka unutar Istočnog Mediterana je očito navelo Tursku da krene ozbiljnije razmišljati o uspostavljanju nove osovine država na Bliskom istoku, Kavkazu, Centralnoj Aziji, Africi i samom Mediteranu.

Sa pridruživanjem jednom takvom bloku, Katar, Pakistan i Azerbejdžan takođe vide priliku da ostvare svoje sigurnosne interese, videći tako u Ankari pouzdanog saveznika i snažnog regionalnog partnera.

NOVA-ZORA