AMERIKANCI SU ZADOVOLJNI: “Ovo Rusi nisu očekivali, njihova vojska je izgubila…”


“Procjenjujemo da Ukrajinci pružaju veći otpor od onoga što su Rusi očekivali”, rekao je i dodao da ukrajinska vlast i kontrola nad njenom vojskom “ostaje netaknuta”.

Ruske rakete padale su na Kijev u petak, gdje su ljudi smješteni u skloništa, a vlasti su građanima rekle da pripreme molotovljeve koktele kako bi branili ukrajinski glavni grad od napada za koji je gradonačelnik rekao da su započeli saboteri.

No američki zvaničnik, koji je odlučio govoriti pod uvjetom anonimnosti, istaknuo je kako se čini da je slika ruske ofanzive dosta izmiješana.

“Ukrajinci pružaju veći otpor od onoga što su Rusi očekivali”

“Procjenjujemo da Ukrajinci pružaju veći otpor od onoga što su Rusi očekivali”, rekao je i dodao da ukrajinska vlast i kontrola nad njenom vojskom “ostaje netaknuta”.

“Ne približavaju se Kijevu onako brzo kako vjerujemo da su očekivali da će moći. Ipak, nastavljaju pokušavati ući u Kijev”, rekao je.

Washington i Kijev smatraju da je cilj ruske ofanzive svrgnuti ukrajinsku vladu i uspostaviti marionetski režim.

Rusija još uvijek nije mobilizirala većinu svojih snaga raspoređenih oko Ukrajine, rekao je zvaničnik koji procjenjuje da je samo jedna trećina uključena u ofanzivu.

Zvaničnik je spomenuo indikacije o mogućem ruskom pomorskom napadu zapadno od Mariupolja, gdje će možda iskrcati hiljade pripadnika pomorskog pješaštva.

SAD: Rusija je dosad lansirala više od 200 raketa

Sjedinjene Američke Države su zabilježile da je dosad lansirano više od 200 raketa.

Uprkos tome što je Rusija uglavnom gađala ukrajinska vojna postrojenja, neke od raketa sletjele su i na civilna, stambena područja, kazao je zvaničnik.

Ukrajinska vojska se odupire, dodao je.

“Bore se za (svoju) zemlju”, rekao je zvaničnik, primjećujući da Rusija još uvijek nije uspostavila kontrolu nad ukrajinskim zračnim prostorom ili u potpunosti iskoristila svoje kapacitete za elektroničko ratovanje.

“Općenito, Rusi su malo izgubili svoj zalet”, rekao je dužnosnik i dodao da je nekoliko stotina američkih državljana napustilo Ukrajinu u protekla 24 sata.