Amerikanci razmatraju slanje robotskih pametnih bombi u Ukrajinu, ruska pješadija bi mogla biti zbrisana sa zemlje (FOTO, VIDEO)


Switchblades su robotske pametne bombe za jednokratnu upotrebu, opremljene su kamerama, sistemima za navođenje i eksplozivom

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena razmatra mogućnost da pošalje Ukrajini ubojite bespilotne letjelice proizvedene u SAD-u. Radi se o vrhunskim navođenim projektilima koji bi mogli precizno gađati ruske tenkove i topničke položaje na kilometarskim udaljenostima, izjavila su za NBC dva zvaničnika Kongresa upoznata s tim pitanjem.

Odluke nisu donesene, no zvaničnici su rekli da Bijela kuća razmišlja hoće li opremiti Ukrajinu “lutajućim projektilima” s eksplozivnim punjenjem, nazvanim Switchblades, kao dio novog paketa vojne pomoći koji će Biden razmatrati tokom dana, prenosi Yahoo.news.

 

 

Postoje dvije varijante tog oružja, Switchblade 300 i 600, koje je američkoj Komandi za specijalne operacije prodao proizvođač AeroVironment sa sjedištem u Washingtonu. Switchblade 300 je dizajniran za precizne udare na ljudstvo, a veći Switchblade 600 namijenjen je uništavanju tenkova i drugih oklopnih vozila.

NBC je izvijestio o ekskluzivnoj demonstraciji Switchblade 300 u decembru, a zvaničnici AeroVironmenta rekli su tada da im je vlada zabranila demonstraciju verzije 600. Zvaničnici AeroVironmenta, kako se navodi, nisu odgovorili na zahtjeve za komentarom. “Stojimo uz naše saveznike i suverene narode u njihovom pravu da zaštite svoju domovinu i svoje živote u situaciji kada je ovo temeljno pravo ugroženo”, poručila je kompanija u izjavi na svojoj internetskoj stranici pod naslovom “AeroVironment stoji uz narod Ukrajine i cijeli NATO”.

Dronovi-kamikaze

Switchblades su u biti robotske pametne bombe, opremljene kamerama, sistemima za navođenje i eksplozivom. Mogu se programirati da automatski pogađaju mete kilometrima udaljene, ali mogu i upravljati oko ciljeva dok ne dođe pravi trenutak za napad. Kompanija navodi da verzija 600 može letjeti 40 minuta brzinom do 80 kilometara na sat.

Radi se o oružju za jednokratnu upotrebu, zbog čega su nazvani “dronovi-kamikaze”. Također, jeftiniji su od projektila Hellfire koje ispaljuju američki dronovi Reaper. Verzija 300 može koštati tek 6.000 dolara, prema nekim procjenama. Oba oružja mogu se postaviti u funkciju za nekoliko minuta i lansirati iz cijevi. Lete puno brže od turskih dronova Bayraktar TB2, koje Ukrajina koristi protiv ruskih snaga, a vjerojatno bi, kako se navodi, mogli probiti postojeću protivzračnu odbranu nad ruskim snagama.

imageSwitchblade dron (Foto: Cover Images/Zuma Press/Profimedia)

Kada bi Ukrajina bila opremljena dronovima Switchblade, to bi moglo rezultirati najznačajnijom upotrebom ovog oružja u borbi do sada. Američka vojska koristila je Switchblade u borbama pod ograničenim okolnostima u Afganistanu i drugdje, ali tu činjenicu nije objavila, naveli su izvori upoznati s tematikom, kako prenosi Yahoo.news.

Ostaju mnoga pitanja o predloženom aranžmanu s Ukrajinom, uključujući i ono koliko tog oružja SAD ima u svojim zalihama, koliko brzo AeroVironment može proizvesti novog i koliko bi obuke Ukrajincima bilo potrebno za upravljanje sistemima. Velika Britanija jedina je strana zemlja koja je do sada imala ovlasti za kupovinu Switchbladea. Izvori upoznati s materijom kažu da Ukrajina od Bidenove administracije traži naoružane bespilotne letjelice, protivbrodske rakete, elektroničku opremu za ometanje i rakete zemlja-zrak koje mogu pogoditi zrakoplove na većim visinama.

Popis želja koji je Ukrajina nedavno dostavila Washingtonu također uključuje više prijenosnih protivzračnih projektila Stinger i protivtenkovskog oružja Javelin, koji su se već pokazali ključnima u borbi protiv većih i bolje naoružanih ruskih snaga, navode izvori, uključujući dva europska diplomata upoznata sa zahtjevima Kijeva.

Bojazan od slanja sofisticirane tehnologije

Ukrajina traži pomoć kako bi pojačala svoje napore za elektroničko ratovanje protiv Rusije s odmah primjenjivom opremom, uključujući tu satelitsku navigaciju i opremu za ometanje komunikacija i zemaljske komunikacije za nadzor bespilotnih letjelica, navode izvori.

Nejasno je hoće li Bidenova administracija odobriti neke od zahtjeva za oružjem i opremom, uključujući naoružane dronove ili protivbrodske rakete. Administracija je prethodno nastojala izbjeći isporuku oružja sa sofisticiranom tehnologijom jer bi ono moglo pasti u ruke ruskih vojnika ili se pokazati nepraktičnim kada ukrajinske snage zatrebaju opremu koja se može brzo staviti u funkciju uz minimalnu obuku. Inače, popis ukrajinskih želja prvi je objavio The New York Times.

Zvaničnike također brine o poduzimanje bilo kakvih mjera koje bi mogle povećati rizik od izravnog sukoba između NATO-a i Rusije. Kada je administracija odbacila prijedlog pomoći Poljskoj da pošalje borbene avione u Ukrajinu, Ministarstvo obrane citiralo je obavještajnu procjenu sa zaključkom da bi takav potez mogao eskalirati napetosti s Rusijom. Bidenova administracija odbila je to komentirati.

imageSwitchblade dron (Foto: Vitaliy Belousov/AFP)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trebao bi danas obratiti Kongresu govorom online. Republikanski zastupnici uputili su u utorak pismo ministru obrane Lloydu Austinu i državnom sekretaru Antonyju Blinkenu pozivajući Bijelu kuću da iskoristi tri milijarde dolara hitne vojne pomoći koju je nedavno odobrio Kongres “bez odgode”.

U pismu, koje uključuje povjerljivi aneks, poziva se na dostavu mnogih stvari s ukrajinskog popisa želja, uključujući “male” dronove, sisteme protivzračne odbrane, odmah primjenjivu sigurnu komunikacijsku opremu te nove količine protivtenkovskog oružja Javelin i projektila protivzračnog Stinger sistema.

Osim toga, zastupnici – iz odbora oružanih službi, obavještajnih službi i vanjskih poslova u Predstavničkom domu i Senatu – pozvali su administraciju da Ukrajini dostavi minobacače i streljivo, artiljerijske sisteme, raketne sisteme, sisteme za pitku vodu, plinske maske i protivhemijsku opremu, daljinomjere, obroke, pribore prve pomoći i drugu opremu.

Ključna obnova zaliha municije

U pismu se navodi učinkovita uloga prijenosnih protivoklopnih i protivzračnih sistema naoružanja za ukrajinske snage, ali se ističe da je ključno obnoviti zalihe municije. “Kako se invazija razvlači, Rusija će se reorganizirati, opskrbiti, konsolidirati svoje snage i modificirati svoju taktiku u pokušaju da nasilno ubrza svoje napredovanje. Ukrajinske snage će vjerojatno morati sve više trošiti municiju iz tog i drugog oružja, što znači da će potreba za obnavljanjem zaliha svakim danom postati sve hitnija”, naveli su zastupnici.

Portparol Pentagona John Kirby rekao je prošle sedmice da su SAD predane opremanju Ukrajine “vrstama kapaciteta za koje znamo da su Ukrajincima potrebni i da ih vrlo dobro koriste”.

Kirby se također osvrnuo na razgovore sa saveznicima iz NATO-a koji imaju opremu ruskog porijekla, a koja bi se mogla iskoristiti za ukrajinsku vojsku. “Nešto od te opreme imamo i to dajemo. Nešto od te opreme nemamo, ali znamo da drugi imaju, a pomažemo i u koordinaciji u vezi toga”, dodao je Kirby.