Amerikanci ponovo žele uklonuti demokratski izabranu vladu u Turskoj


Nedavno uspostavljeni projekat, na čijem su čelu zvaničnici iz Bušove ere, ima za cilj okupiti američke političare protiv demokratski izabrane vlade u Turskoj


Sastav nove neokonzervativne lobističke grupe koja sebe naziva “Turski projekt demokratije” okupio je grupu poznatih desničara u američkoj politici, koji su dugo niz godina podržavali rušenje neposlušnih vlada širom svijeta.

John Bolton
@AmbJohnBolton
It's time to sound the alarm on #Turkey. Under an authoritarian leader, a once-reliable NATO ally is turning its back on democracy and embracing #Russia. I'm pleased to join the @turkish_project advisory council to shine a light on the darkening situation. https://t.co/XgR38nqxCy
778
287

Od 2013. godine, dok ga Trump nije izabrao za savjetnika za nacionalnu sigurnost 2018. godine, Bolton je bio predsjednik Instituta Gatestone, antimuslimanskog think tanka sa sjedištem u New Yorku.

Institut Gatestone opisan je kao “usredotočen na poticanje straha od imigranata i muslimana”. Vijeće za američko-islamske odnose, grupa za zaštitu građanskih prava, nazvalo je Gatestone “ključnim dijelom islamofobične kolibe na internetu”.

Među ostalim značajnim pojedincima su brat Georgea W Busha, bivši guverner Floride i propali predsjednički kandidat, Jeb Bush. Bivši pomoćnik zamjenika direktora za operacije u CIA, Robert Richer također je prisutan u savjetodavnom odboru.

Organizacija je navodno zabrinuta stanjem demokratije u Turskoj, što je provjerena konstatacija koja je ranije vodila američku obavještajnu službu ka svrgavanju vlada koje im se ne dopadaju.

Bolton je takođe optužen za pokušaj orkestriranja državnog udara u Venecueli, tokom Trumpovog mandata, u pokušaju da američkim naftnim kompanijama omogući pristup prirodnim resursima zemlje.

Tokom svoje karijere Bolton je također zagovarao “križarski rat” protiv Irana, zalažući se za rušenje trenutnog sistema vlasti u zemlji. Bolton je umjesto toga podržao Narodnu mudžahedinsku organizaciju Irana (MEK), skupinu koja je donedavno važila za terorističku organizaciju zbog ubijanje civila.

“Turski projekat demokratije” navodi da traži povratak dana kada je zemlja “bila pouzdan saveznik i uzor u regiji za liberalne ideale i kulturne slobode”.

Između prvih demokratskih izbora u Turskoj 1946. i 2000. godine, zemlja je doživjela četiri puča. Nakon puča osamdesetih, muslimankama je zabranjeno nošenje marama u bilo kojoj javnoj zgradi, uključujući škole. Kao rezultat toga, zakonom se onemogućavalo obrazovanje žena.

Ovaj period je bio daleko od “liberalnih ideala” za mnoge ljude u Turskoj, kojima sada američka organizacija želi da vrati Tursku.

Dok je Turska nastojala ostvariti svoje interese iz domena nacionalne sigurnosti u svojoj neposrednoj regiji, neki političari u SAD-u žalili su zbog “dobrih dana” kada je Turska djelovala u skladu s nacionalnim interesima Vašingtona.

Savjetodavno vijeće projekta je uspostavilo nekoliko ekstremnih grupa protiv Irana, uključujući izvršnog direktora te grupe, Marka D. Wallacea, koji je osnovao sličnu grupu, koju je nazvao “Ujedinjeni protiv nuklearnog Irana”.

Jedan manje poznati član novog projekta je Aykan Erdemir, čovjek za kojim se traga u Turskoj zbog uništavanja, krađe i zlouporabe državnih dokumenata, povezanih s državnom nacionalnom sigurnosti, i vezama sa terorističkom organizacijom koja stoji iza neuspjelog pokušaja državnog udara poznatijom kao FETO.

Erdemir je naveden na stranici grupe kao dio savjetodavnog odbora. Međutim, od 23. juna, kada se organizacija formalno oglasila, Erdemirovo ime je nestalo sa web stranice.(Nova-Zora)