Amel Tuka finalnu trku završio na šestoj poziciji, izgubio korak zbog udarca u nogu


Loš start i naguravanje u početku utrke bilo je presudno što se Tuka nije bolje pozicionirao pred finiš, te njegov sprint u finišu nije bio dovoljan da se probije među prve tri pozicije. Tuka: Bio sam spreman ostati i bez noge samo da završim trku

Loš start i naguravanje u početku utrke bilo je presudno što se Tuka nije bolje pozicionirao pred finiš, te njegov sprint u finišu nije bio dovoljan da se probije među prve tri pozicije

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka na Olimpijski igrama u Tokiju u finalu utrke na 800 metara završio je na šestoj poziciji, te tako nije uspio osvojiti prvu olimpijsku medalju za Bosnu i Hercegovinu.

Tuka je nadmetanje na Olimpijadi okončao na šestom mjestu s vremenom 1:45.98 minut.

Bio sam spreman ostati i bez noge samo da završim trku

– Potajno sam se nadao da mogu usrećiti sebe, svoju porodicu i sve moje Bosance i Hercegovce, ali to se nije, nažalost, desilo.

Međutim, ako uzmemo u obzir da sam u Tokio stigao povrijeđen, nakon mitinga u Londonu, gdje sam doživio povredu stopala, ne smijem biti i nisam razočaran šestim mjestom.

Sretan sam što sam uopće nastupio i još sretniji što sam izborio finale. Ispunio sam svoj cilj plasmanom u finale u izuzetno jakoj konkurenciji.

Finale je lutrija i što moj trener kaže, svi smo mogli osvojiti medalju! Šest-sedam atletičara je bilo blizu i odlučivale su nijanse. Svi su mislili da će Rotich biti zlatni, a na kraju je bio Korir, što samo pokazuje koliko je bila nepredvidiva utrka.

Što se tiče povrede, dobio sam udarac u drugoj krivini u kvadriceps. Svi smo bili u gužvi i taj udarac mi je odmogao i izgubio sam korak! Bez obzira na to, ne mogu ništa promijeniti, već samo podići glavu i krenuti dalje jer još mnogo trka je ispred mene!

Ne postoji pad poslije kojeg nisam ustao i nastavio dalje! Kroz mene teče bosanska krv i nikada me niko neće vidjeti kako odustajem, borim se do samog kraja.

Večeras sam bio spreman ostati i bez noge samo da završim trku i ponosno prođem kroz cilj! Hvala vam od srca na svim porukama podrške, na svemu što posljednjih dana gledam, slušam i čitam. Mnogo mi to znači i daje mi snagu da iz svakog iskušenja izađem još jači. Voli vas Amel Tuka – poručio je naš najbolji atletičar.

Loš start i naguravanje u početku utrke bilo je presudno što se Tuka nije bolje pozicionirao pred finiš, te njegov sprint u zadnjih 200 metara nije bio dovoljan da se probije među prve tri pozicije.

Zlatnu medalju osvojio je Kenijac Emmanuel Kipkurui Korir s vremenom 1:45.06 minut, dok je srebro pripalo njegovom zemljaku Fergusonu Cherulyotu Rotichu (1:45.23). Do bronzanog odličja stigao je Poljak Patryk Dobek koji je istrčao vrijeme 1:45.39 minut.

Tuka je trčao u drugoj stazi, a osim njega nastupili su Nigel Amos iz Bocvane, Francuz Gabriel Tual, Poljak Patryk Dobek, Kenijac Kipkurul Emmanuel Korir, Amerikanac Clayton Murphy, Kenijac Cherulyot Ferguson Rotich, Španac Adrian Ben i Australac Peter Bol.