ALBIN KURTI VIŠE NIŠTA NE PREPUŠTA SLUČAJU: Kosovo i Turska uspostavljaju blisku saradnju na vojnom polju


“Školovanje u vojnim akademijama i visokim školama; u ratnim akademijama; u vojnomedicinskim akademijama i drugim zdravstvenim ustanovama”, objavio je kosovski ministar Mehaj.

Vlada Kosova je na sjednici održanoj u srijedu odobrila dvije inicijative s državom Turskom u vojnom području, javljaju kosovski mediji.

Odobrena je Inicijativa za sklapanje Sporazuma o saradnji između Vlade Republike Kosovo i Vlade Republike Turske za saradnju u vojnoj oblasti obuke, tehnologije i znanosti i Inicijativa za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Kosovo, koju predstavlja Ministarstvo obrane, i Predsjedništva Glavnog štaba Republike Turske za saradnju u vojnoj obuci.

Ministar obrane Armend Mehaj rekao je kako se radi o važnim sporazumima za obje zemlje, u području sigurnosti vezano uz vojnu obuku.

Ovi sporazumi uključuju razmjenu osoblja, materijala, opreme, informacija i iskustava u području obrane, učestvovanje u zajedničkim mirovnim operacijama.

Školovanje u vojnim akademijama i visokim školama; u ratnim akademijama; u vojnomedicinskim akademijama i drugim zdravstvenim ustanovama”, objavio je kosovski ministar Mehaj.