Ahmetović: Olaf Scholz je započeo novu eru


Zastupnik u njemačkom Bundestagu Adis Ahmetović oglasio se danas povodom izjave kancelara Olafa Scholza u vezi s ruskom invazijom na Ukrajinu.

Ahmetovićevu izjavu prenosimo u cijelosti:

“Svojom današnjom izjavom kancelar Scholz je započeo novu eru. U Scholzovoj izjavi se nazire preokret u njemačkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici prema ruskom imperijalizamu i ona predstavlja neophodan i ispravan korak.

Takvo kršenje međunarodnog prava i nepoštivanje bilo kojeg međunarodnog ugovora i sporazuma predstavlja prekretnicu u Evropskoj istoriji i zahtijeva čvrstu i odlučnu reakciju i sankcije od nas i naših međunarodnih partnera. Izričito podržavam isključenje Rusije iz SWIFT-a i njemačku isporuku oružja Ukrajini.

Planirano povećanje našeg budžeta za odbranu i masovno proširenje oružanih snaga sa posebnim fondom od 100 milijardi eura predstavlja još jedan kamen temeljac naše vlastite sigurnosti i zaštite Evrope i ljudskih života.

Pored preorijentacije u oblasti sigurnosti, u oblasti odbrambene politike su također neophodni hitni dalji politički koraci, posebno oni u vezi sa pregovorima sa zemljama zapadnog Balkana o pristupanju EU.

Putin podstiče tinjajuće sukobe na Kosovu, u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i koristi ih kao način za destabilizaciju regiona i stvoranje još jednog izvora sukoba na evropskom tlu.

Region zapadnog Balkana može kulturno, istorijski i ekonomski doprinijeti zajedničkoj evropskoj budućnosti i dalje ojačati EU. Stoga bi pregovori o pristupanju EU trebali biti intenzivno nastavljen i treba se stvoriti pouzdana perspektiva pristupanja EU za države zapadnog Balkana.

Za početak bi trebali da radimo sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom”, naveo je Ahmetović u svojoj izjavi.

(Vijesti.ba)