Agresija na Ukrajinu: Žestoki napadi na Kijev/ Ubijeno 150 ruskih vojnika u pokušaju da zauzmu Mariupolj


Dvadeseti je dan ruske agresije na Ukrajinu. Borbe se vode svom žestinom, naročito u Meriutpolju, Karkovu i Kijevu.

Kijevom jutros odjekuju nove eksplozije, a pogođene su i dvije stambene zgrade. Vitalij Kličko objavio je da su rano jutros granatirane stabmene zgrade u Kijevu.

“Neprijatelj nastavlja napadati Kijev. Rano ujutro granate su pogodile nekoliko stambenih zgrada – 2 visoke zgrade u okrugu Svjatošinski, 1 u Podilskiju. I jednu privatnu kuću. U stambenim zgradama ima stradalih. Ostanite u skloništima”, objavio je Kličko.

Strani mediji prenose ukrajinske izvore koji tvrde da su dvije osobe poginule u napadu, a 35 osoba je izvučeno ispod ruševina. Spasilačke službe nastavljaju tragati za preživjelima.

 

VIDEO: Pogledajte kako je bombardiran sinoć Harkov

 

Ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak objavio je snimak na Twitteru te poručio da ukrajinska vojska tuče Ruse na svim stranama.

“20. je dan ukrajinskog junaštva. Prava sloboda uvijek ima cijenu. Rusija se bori samo s mirnim gradovima, uništavajući ih noću projektilima. Naša vojska tuče Ruse na svim stranama. Partneri i dalje stoje po strani, bojeći se postati globalni lideri”, poručio je.

Najmanje 150 ruskih vojnika ubijeno je u pokušaju da zauzmu Mariupolj, poručuju ukrajinske vlasti. Oni tvrde da su jučer odbili najnoviji ruski napad na opkoljeni lučki grad.

Ukrajinci također tvrde da su tom prilikom uništili i dva ruska tenka te dodaju da neki ruski vojnici odbijaju izvršiti naredbe svojih zapovjednika, piše Sky News.

Mariupolj je već 13 dana pod opsadom, a stanje u gradu je katastrofalno – nema vode, struje, grijanja, a fali i hrane. Ukrajinci tvrde i da je u ruskom granatiranju i bombardiranju grada dosad ubijeno više od 2100 civila. Jučer je iz grada izašao konvoj sa 160 privatnih vozila u kojima su se nalazili civili.

VIDEO: Pogledajte kako Rusi gađaju civile koji čekaju na autobuskoj stanici

 

Generalni štab vojnih snaga Ukrajine objavio je je od početka invazije ubijeno više od 13.500 ruskih vojnika, da je srušen 81 avion, uništeno 640 transportnih vozila te 1279 oklopnih vojnih vozila. Tvrde da su srušili 95 helikoptera te uništili 404 tenka.

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je nove procjene o situaciji u Ukrajini

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je nove procjene o situaciji u Ukrajini. Kažu da je Rusija postavila vlastitu gradonačelnicu u grad Melitopolj nakon navodne otmice njezinog prethodnika u petak. Britanci tvrde da su ruske snage također ispalile hice upozorenja na protestante dok su demonstracije izbile u okupiranim područjima Ukrajine.

“Rusija bi mogla nastojati organizirati referendum u Hersonu u pokušaju da legitimizira to područje kao otcijepljenu republiku sličnu Donjecku, Lugansku i Krimu”, dodaje se.
Obavještajne službe sugeriraju da Rusija vjerovatno namjerava upotrijebiti false-flag operacije kako bi opravdala svoju početnu invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Više od 2,8 miliona izbjeglica

I dok je u Rimu trajao važan sastanak, UN-ova agencija za izbjeglice UNHCR saopćila je da je dosegla “rekordne iznose” donacija za svoj hitni odgovor na humanitarnu krizu u Ukrajini.

Ukupan broj ljudi koji su pobjegli iz Ukrajine od ruske invazije, koja je započela 24. februara, premašio je 2,8 miliona, a najmanje je dodatnih dva miliona raseljeno unutar zemlje, prema UNHCR-u.