Afganistanski vojnici se masovno predaju talibanima /VIDEO/


Talibanska oružana grupa zauzela je provincijske prijestlonice Qalat, Terenkot, Pul-e Alam, Feruz Koh, Qala-e Naw ai Lashkar Gah u roku od nekoliko sati nakon zauzimanja gradova Herat i Kandahar. U svim osvojenim gradovima afganistanski vojnici se masovno predaju talibanima. Prema izvještajima pojedinih agencija, samo u Kandaharu se predalo oko četiri hiljade afganistanskih vojnika. Predala se jedna kompletna brigada. Talibani su ponudili amnestiju svim vojnicima koji se predaju.

Osim vojnika, talibanima se predaju i poznate ratne vođe kao što je čuveni komandant afganistanske milicije Mohamed Ismail Kan, poznatiji kao Lav od Herata koji se borio još protiv Sovjetskog Saveza i bio je ključan član Sjeverne alijanse, čije su trupe, uz podršku SAD, srušile talibane 2001. godine.

Zbog brzog i silovitog napredovanja talibana, SAD će poslati 3.000 vojnika u Afganistan da bi pomogli evakuirati američke diplomate.

Britanija će rasporediti oko 600 vojnika koji će pomoći u evakuaciji njezinih državljana, a slično namjeravaju postupiti i ostale ambasade.