Afganistan: Talibani napreduju, vladine snage i politički lideri bježe preko granice

 


Posljednji kontingenti američkih i NATO vojnih snaga napustili su bazu Bagram u Afganistanu, koja je bila epicentar rata protiv Talibana i Al Kaide tokom proteklih 20 godina. Ovo povlačenje je i jasan signal definitivnog odlaska stranih trupa iz Afganistana. Američki predsjednik Džo Bajden najavio je da će se vojska SAD povući iz Afganistana do 11. septembra.

Procjenjuje se da u Afganistanu ima još između 2.500 i 3.500 američkih vojnika. Oni će napustiti tu zemlju, zajedno sa još 7.000 vojnika NATO alijanse. Jedan od preostalih vojnih kontingenata štiti međunarodni aerodrom u Kabulu.

Istovremeno sa povlačenjem američkih i NATO trupa, talibani sprovode široku ofanzivu u kojoj su do sada već preuzeli kontrolu u 45 distrikta i trenutno kontrolišu više od 13 regija te zemlje. Prema podacima UN-a, talibani kontroliraju između 50 i 70 posto teritorije Afganistana.c Sukobi između afganistanskih snaga i talibana traju u najmanje 190 distrikta.

Talibani su najviše pažnje usmjerili na sjever Afganistana gdje žele priječiti stvaranje jakih opozicionih snaga. Poznato je da su ratne vođe sa sjevera Afganistana bili glavni saveznici američkoj vojsci prilikom napada na talibane 2001. godine.

Također, talibani napreduju i u južnoj provinciji Kandahar i jugoistočnoj provinciji Gazni.

U svim osvojenim provincijama talibani su zarobili velike količine oružja i brojna borbena vozila.

Oni poručuju da će sve strane trupe koje ostanu u Afganistanu nakon što se NATO povuče u septembru, biti smatrane okupatorskim.

Portparol talibana Suhail Šahin rekao je da politike tog pokreta nije da zauzme Kabul vojnom silom, ali da bilo koje strane trupe, uključujući strance koji rade za vladinu vojsku, ne treba da ostanu u prijestonici Afganistana nakon što povlačenje bude završeno.

“Ako ne povuku sve snage, što je u suprotnosti sa sporazumom iz Dohe, naše rukovodstvo će odlučiti kako da reaguje”, poručio je Šahin, nakon izveštaja da bi 1.000 američkih vojnika moglo ostati da štiti dipomatske misije i međunarodni aerodrom u Kabulu.

FOTO: Talibanski komandant Rehbarija Shoroa Mula Muthaqi sa saradnicima posjetio je provinciju Daikundi u kojoj većinski žive šije. Komandant Mula Muthaqi razgovarao je sa šiitskim vjerskim i plemenskim vođama i obećao im da ih talibani neće uznemiravati, odnosno obećana im je potpuna sigurnost