AEK je u Beogradu igrao utakmicu u znak podrške srpskom narodu i protestu protiv NATO-a - BH Vijesti

AEK je u Beogradu igrao utakmicu u znak podrške srpskom narodu i protestu protiv NATO-a


Iako se AEK i njegovi navijači deklarišu kao lijevo orijantirani, tokom 1999. godine stali su na stranu Srbije koja je nakon niza zločina na Kosovu bombardovana od strane NATO koalicije. Naime, tadašnji vlasnik AEK-a, Dimitris Melisanidis, bio je inicijator odigravanja prijateljske utakmice između Partizana i AEK-a u Beogradu, a znak podrške Srbiji, tadašnjoj SR Jugoslaviji.

Večeras na sarajevskom stadionu Grbavica mostarski Velež igra svoju drugu ovosezonsku evropsku utakmicu u okviru Konferencijske lige. Protivnik je jedan od najtrofejnijih grčkih klubova AEK iz Atine, u kojem status legende uživa Dušan Bajević.

Velež i AEK već su se susretali, 1980. godine u okviru tadašnjeg takmičenja Balkan kup. Prvi duel u Mostaru pripao je Veležu sa 2:0, dok su u Atini rođeni savladani rezultatom 3:1.

Ovaj rezultat bio je dovoljan za put u finale ovog takmičenje, koje je Velež riješio u svoju korist protiv ekipe Trakije Plovdiv.

Tokom historije, u AEK-u su kroz igrački ili trenerski posao svoj put našli mnogobrojni bh. fudbaleri i treneri među kojima su bili Dušan Bajević, Sanel Jahić, Refik Šabanadžović, Anel Šabanović…

Trenutno dres grčkog velika nosi nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine Ognjen Vranješ.

Iako se AEK i njegovi navijači deklarišu kao lijevo orijantirani, tokom 1999. godine stali su na stranu Srbije koja je nakon niza zločina na Kosovu bombardovana od strane NATO koalicije.

 

Naime, tadašnji vlasnik AEK-a, Dimitris Melisanidis, bio je inicijator odigravanja prijateljske utakmice između Partizana i AEK-a u Beogradu, a znak podrške Srbiji, tadašnjoj SR Jugoslaviji.

Na utakmici je oko 15.000 navijača Partizana i AEK-a nosilo transparente protiv NATO-a, uzvikivali su različite nacionalističke parole i palili američke zastave.

Utakmica je odigrana na početku NATO misije na području SR Jugoslavije (Srbije i Crne Gore), a da bi došli do Beograda, igrači i navijači AEK-a morali su preći znatno duži put zbog cjelokupne situacije u zemlji pa su tako iz Grčke za Srbiju išli preko Mađarske.

(SB)