A TUŽILAŠTVO ŽMIRI: Dodik nastavlja negirati ratne zločine i koristiti govor mržnje


Iako su Dodikove izjave često skandaloznog i prijetećeg tona, kako prema pojedncima, tako i prema ustavnom poretku Bosne i Hercegovine, Tužilaštvo BiH još nijednom nije reagiralo na ponašanje, djela i govor predsjednika Rs-a.

Verbalno uvrede odavno su prešle u standardnu retoriku predsjednika Rs Milorada Dodika. Iako su Dodikove izjave često skandaloznog i prijetećeg tona, kako prema pojedncima, tako i prema ustavnom poretku Bosne i Hercegovine, Tužilaštvo BiH još nijednom nije reagiralo na ponašanje, djela i govor predsjednika Rs-a.

Ovoga puta na tapeti Dodika je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

Dodik je rekao da ministrica Turković ako ne dovlači hurme iz Katara, onda “baca” budaleštine po Sarajevu i u tome joj je prošao cijeli mandat.

– Umjesto da se sa partijskim kolegama pozabavi islamskim paradama po Bužimu, koje jesu prijetnja ne samo BiH, već cijeloj Evropi, Turković pokušava da svoj otrov prospe po Republici Srpskoj i Ruskoj Federaciji – izjavio je Dodik Srni upitan da prokomentariše optužbe Turkovićeve u vezi s dodjelom ordena predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i intoniranja himne Republike Srpske na obilježavanju “dana Republike”.

Dodik je istakao da pod himnom Rs, koja joj smeta, nije stradao niko u svijetu, ali pod uzvikom “Allahu ekber”, koji slušamo ovih dana u FBiH, stradalo je hiljade Evropljana i Amerikanaca.

– Mi smo predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu dali orden jer nas poštuje i podržava međunarodni sporazum kojim je uspostavljena današnja BiH. Kako da velike evropske zemlje objasne da u jeku sankcija protiv Rusije neke čak imaju povećanu robnu razmjenu sa Rusima? I onda smo mi loši momci, a oni dobri i na strani dobra – naglasio je Dodik.

Što se tiče izjave Turković da je dodjela ordena Putinu “šamar cijelom svijetu”, Dodik je naveo da kod Srba ima izreka, koja kao da je “nastala zbog nje”, a koja kaže: “Svaka joj je za šamara”, prenosi RTRS.

Posljednju krivičnu prijava protiv Dodika podnijeli su predstavnici šest boračkih udruženja podnijeli su Tužilaštvu Bosne i Hercegovine 9. januara zbog obilježavanja neustavnog dana Republike Srpske.

Krivičnu prijavu podnijeli su, izuzev Dodika, i protiv entiteta Republika Srpska, Grada Istočno Sarajevo i Banje Luke, Radovana Viškovića, Željke Cvijanović, Ljubiše Čosića i Draška Stanivukovića.

PREDSTAVNICI UDRUŽENJA
Protiv RS-a i njenih funkcionera Tužilaštvu BiH predate krivične prijave
Prijavu su podnijela udruženja: Zelene beretke, Patriotska liga BiH, Udruženje Generala BiH, Koordinacija boračkih udruženja KS, Žene borci u Armiji RBiH i Udruženje roditelja ubijene djece Sarajeva.

Na pitanje o statusu prijave kratko nam je odgovorio Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva Bosne i Hercegovine:

– Zaprimljena je prije nekoliko dana i data u rad postupajućem tužiocu.

Izdvojeno.ba