7000 stranaca čeka na bijeg iz Gaze, kaže Egipat
OKO 7000 nositelja stranih putovnica iz 60 zemalja čeka da napusti Pojas Gaze, priopćilo je danas egipatsko ministarstvo vanjskih poslova. Ministarstvo je pozvalo predstavnike stranih veleposlanstava na sastanak u Kairu kako bi ih informirali o dokumentima potrebnim za ulazak u Egipat s ratom razorenog palestinskog teritorija.

Nije jasno jesu li 7000 osoba samo strani državljani ili i Palestinci s drugom putovnicom. Također nije jasno ima li drugih stranaca u Gazi koji ne žele otići.

Jučer stotine stranaca prvi put pobjegle u Egipat otkako je izbio rat

Jučer su stotine stranih državljana i Palestinaca s dvojnim državljanstvom napustile Gazu i ušle u Egipat prvi put otkako je izbio rat između Izraela i Hamasa. Neki teško ranjeni Palestinci također su prebačeni u Egipat preko prijelaza Rafah na liječenje.

Palestinski Crveni polumjesec priopćio je u srijedu navečer da je primio još 55 kamiona humanitarne pomoći, čime se ukupan broj povisio na 272 – što je još uvijek mali dio onoga što humanitarni djelatnici kažu da je potrebno.

Sve je krenulo od Hamasova napada

Izrael je zatvorio Pojas Gaze i izvodi zračne napade na gusto naseljeno područje nakon što su militanti islamističke skupine Hamas, koja upravlja Pojasom Gaze, 7. listopada počinili teroristički napad na izraelske zajednice u kojemu je ubijeno više od 1400 ljudi.

Oko 240 drugih odvedeni su kao taoci u Gazu. Ministarstvo zdravstva u Gazi koje vodi Hamas priopćilo je da su izraelske snage u napadima na Gazu od početka rata ubile 8796 ljudi i 22.219 ranile.