30 GODINA JE PROŠLO: Nikad niko od Arkanovih zločinaca nije odgovarao za ubistva civila u Bijeljini


Pravna zastupnica porodice Pećković je advokatica Marina A. Kljajić rekla je kako je slučaj i dalje u fazi istrage.

Njihov zločinački pir na svojim fotografijama ovjekovječio je američki fotograf Ron Haviv, a uprkos činjenici što se lica zločinaca jasno vide, istraga Tužilaštva za ratne zločine Srbije vodi se protiv NN osoba.

Protiču tri decenije otkako su pripadnici Srpske dobrovoljačke garde na čelu sa Željkom Ražnatovićem-Arkanom, počinili najmonstruoznije zločine na području Bijeljine, kada su u samo nekoliko dana ubili desetke nedužnih civila.

Trideset godina je prošlo od monstruoznih zločina, a sedam godina od krivične prijave Alme Pećković, podnesene beogradskom tužilaštvu, kojoj su u Bijeljini ubijeni otac Redžep, majka Tifa i brat Admir Šabanović. Fotografija na kojoj Arkanovac u glavu šutira mrtvu Tifu Šabanović je obišla svijet, lica zločinaca se jasno vide, ali optužnice nema.

“Ron Haviv je krunski svjedok. On je dao iskaz u Sarajevu na osnovu pitanja koja su mu postavljena iz Beograda. Haviv je počeo i snimanje dokumentarnog filma… Ranije su spominjana imena u medijima. Čuo sam da se taj Srđan oženio, da drugi muškarac sa fotografije radi u MUP-u Srbije. Sve dok se režim u Srbiji ne promijeni, ne vjerujem da će ovaj slučaj biti završen. Imaju izjave bivšeg tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, imaju fotografije Rona Haviva, ali sve ostaje u ladici”, kaže Sead Pećković, suprug Alme Pećković, u razgovoru za Fenu.

Pravna zastupnica porodice Pećković je advokatica Marina A. Kljajić koja je u razgovoru za Fenu rekla kako je slučaj i dalje u fazi istrage.

“Istraga još traje da li će u nekom narednom periodu doći do optuženja, zaista ne znam. Kao punomoćnik nisam zadovoljna kojom brzinom se sve to radi i Tužilaštvo za ratne zločine moralo je daleko ozbiljnije da se bavi tim predmetom. Očigledno je ono što svi znamo, da su u pitanju pripadnici Srpske dobrovoljačke garde i pred pravosuđem u Srbiji do sada ni jedan njihov pripadnik nije procesuiran, iako je brojnost zločina koji su počinjeni u Bijeljini odavno poznata”, kaže advokatica Marina A. Kljajić.

U Tužilaštvu za ratne zločine Srbije na čijem je čelu Snežana Stanojković, predmet o zločinima u Bijeljini više ne vodi Milan Petrović već Ognjen Đukić. U Tužilaštvu navode kako glavna tužiteljica na pitanja odgovara samo pismenim putem. Ranije je navedeno kako se Krivična prijava Alme Pećković vodi pod brojem KTN1/15.

Na fotografiji Rona Haviva ranije su identificirani Srđan Golubović, izvijesni DJ Max, te osoba s nadimkom Bokser. No uprkos svim dokazima, istraga je u toku, a zločinci na slobodi.

(SB)