- BH Vijesti


“Reći ‘građanska država’ – to znači klasičan unitarizam u nekoj formi i teorijskom obliku, a to vam znači u osnovi islamsku državu, a to što je to netko pretvorio u kalifat”, riječi su Dragana Čovića iz februara 2018. godine. “Izetbegović namjere o islamskoj republici, zaklanja iza države građana”, govorio je 1991. godine Radovan Karadžić.

Razlika skoro da i ne postoji. Stavovi Dragana Čovića o “građanskoj i unutarnoj BiH” identični su stavovima koje su prije trideset godina u privatnim telefonskim razgovorima iznosili Radovan Karadžić i Slobodan Milošević. Ukratko, za Dragana Čovića, Radovana Karadžića i Slobodana Miloševića- “unitarna i građanska BiH” je isto što i “islamska država”.

“Oni koji maštaju o “građanskom društvu” u kojemu bi proveli svoju verziju unitarne države, dominacije jednoga naroda, moraju znati kako od toga nema ništa”, kazao je krajem aprila ove godine u svom intervjuu za Večernji list predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Na kraju intervjua, odgovarajući na pitanje o nedostatku opozicije u hrvatskom korpusu u BiH i podršci HDZ-u,  Čović precizira šta za njega znači “unitarna BiH”.

“Mislim da će ta potpora biti izvan svake logike ako se uredi normalno društvo u kojemu Hrvati neće strahovati od stvaranja unitarne ili islamske države”, rekao je Čović.

I nije ovo prvi put da lider HDZ-a BiH grđansku BIH naziva “islamskom državom”.

“Oni koji žele građansku državu – ja ih poštujem, samo danas u Bosni i Hercegovini reći ‘građanska država’ – to znači klasičan unitarizam u nekoj formi i teorijskom obliku, a to vam znači u osnovi islamsku državu, a to što je to netko pretvorio u kalifat ili neku drugačiju konotaciju dao tom izričaju”, izjavio je Dragan Čović početkom februara 2018. godine u Zagrebu.

A evo kako su o “građanskoj i unutarnoj BiH” govorili Radovan Karadžić i Slobodan Milošević tokom telefonskog razgovora vođenog 29. maja 1991. godine.

Radovan Karadžić: Mi hoćemo da oni uđu u duboku vodu tu, hoću da vidim kako bi ti izgledalo. Može li onda tako kantonalizovana Bosna da ostane u Federaciji?

Slobodan Milošević: Da, da

Radovan Karadžić: Pa da kompromis napravimo između njihovog predloga i između našeg.

Slobodan Milošević: Da, da

Radovan Karadžić: E, onda su muslimani zaštićeni na dva načina i saveznom državom i svojim kan… i Bosnom i svojim kantonima. Na tri načina su zaštićeni. Dakle, u svom kantonu bi bili apsolutni gospodari takoreći, je li?

Slobodan Milošević: Ma, neće. Neće svi muslimani da rade šta radi Alija Izetbegović, ja ti kažem.

Radovan Karadžić: Dobro, ali sada je bogami situacija, mislim, jer on je vrlo lukav, on ne govori šta, one uuuu, ultima poteze. One posljednje poteze svoje, posljednje namjere o islamskoj republici, nego on se sada zaklanja iza države građana i tu ide s komunistima pod ruku.

Slobodan Milošević: Da, da, pa znam, ali nisu to komunisti nikakvi, to ti je ovaj islamski fundamentalizam

Radovan Karadžić: Ma, da, dobro, Druakovićevi komunisti.

transkritp razgovora Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića

Ovaj razgovor je vođen pet minuta nakon što se, prema transkritpu razgovora, Slobodan Milošević susreo sa Dobricom Ćosićem, jednim od tvoraca Memoranduma Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU). Čosić je, da podsjetimo i to, tvorac i Drugog memoranduma SANU-a objavljenog 2011. godine a koji se, također, odnosi na BiH.

“Treba izbegavati upotrebu termina Bošnjak i uvek upotrebljavati termin musliman, te ih i na taj način definisati kao religijsku grupu, a ne narod”, navedeno je, pored ostalog, u tom dokumentu.

Upravo je lider HDZ-a BiH “građansku BiH” okarakterisao kao “dominaciju jednog naroda”, odnosno kao “islamsku državu ili halifat”. Kada je Emanuel Macron u novembru 2019. godine izjavio da je BIH, zbog povratka džihadista “tempirana bomba koja otkucava tek uz Hrvatsku”, Hrvatski narodni sabor sa Draganom Čovićem na čelu uputio je pismo zahvale francuskom predsjedniku.

“Hrvati Bosne i Hercegovine osjetili su posljedice ekstremnog islamističkog djelovanja tijekom rata u BiH 1992-1995, a naročito kroz teroristički napad auto-bombom u Mostaru 1997, ubojstva hrvatskih policajaca u Središnjoj Bosni, te ubojstvom članova katoličke obitelji Anđelić na Badnjak 2002. Hrvati u Bosni i Hercegovini su predvodnici europskog puta naše zemlje. Duboko vjerujemo kako, zajedno s našim partnerima iz EU možemo pomoći da se prostor Europe koji je i svojevrsna kolijevka zapadne civilizacije, može održati kao sjecište različitih kultura i religija koje će biti spremne prihvatiti europski način života”, saopćeno je tada iz HNS-a.

Šef Degelacije EU u BIH Johann Sattler nekoliko mjeseci kasnije nazvat će Dragana Čovića “šampionom evropskih integracija”.

Istraga.ba